Patricia Wisse - Dirigente

Ik ben Patricia Wisse, dirigent van Popkoor Temperament! Ik ben heel dankbaar dat ik sinds 2017 dit ontzettend leuke en liefdevolle koor mag leiden en ik doe dat met heel veel plezier.

Ik ben opgegroeid met veel muziek om me heen en heb altijd gezongen. Natuurlijk thuis, maar ook bij het Haags Kinderkoor, op de middelbare school in een rockband, en sindsdien, met een paar uitstapjes naar de pop en soul, vooral in allerlei jazzformaties, van duo to big band!

Op het conservatorium kwam ik pas terecht via een omweg: eerst studeerde ik theologie in Leiden, een prachtige studie waarin veel van mijn interesses in de menselijke cultuur en de samenleving samenkwamen. Tegen het einde van mijn bachelor kwam het “nu-of-nooit-moment” en besloot ik definitief voor een leven in de muziek te kiezen: ik ging jazz-zang studeren aan Codarts in Rotterdam. Na mijn afstuderen trad ik op en gaf ik zangles.

In 2014 besloot ik een tijdje naar Sydney te gaan, en daar deed ik de ontdekking van mijn leven: John Curwen’s 19e-eeuwse “Tonic Sol-fa” en de toepassing daarvan in het 20e-eeuwse muziekonderwijs, ingezet vanuit Hongarije. Van 2015-2017 deed ik de nieuwe masteropleiding Music Education according to the Kodály Concept aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Inmiddels geef ik les in solfège en muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium. Ik ben daar docent aan de School voor Jong Talent, bij de cursus Muziek als Vak en ik geef les aan studenten in het traject Practicum Musicae (studenten die naast hun studie aan de Universiteit Leiden aan het conservatorium studeren). Ik hou echt van lesgeven, vind het heerlijk om muziek te delen met andere mensen en ze via de “solfa” te helpen zich muzikaal te emanciperen, en het is ook heel erg fijn me te begeven onder gelijkgestemde collega’s! Verder geef ik privéles in pop- en jazz-zang (en natuurlijk ook solfège!), en ben ik nog steeds uitvoerend zangeres. En sinds september 2020 trotse moeder van een zoon!-

Onze songcoach van 2007 - 2017

Sinds de oprichting in september 2007 tot november 2017 was Lia Paling onze enthousiaste songcoach. Omdat het haar idee was om een koor te beginnen, vond zij dat zij er toen zelf maar voor moest gaan staan. Met een aantal cursussen en workshops heeft ze zichzelf veel aangeleerd en heeft zij er gedurende tien prachtige jaren, in goede en wat minder goede tijden, met veel plezier voor gestaan.